יום שלישי, 3 באוגוסט 2010

עד גיל 21 אגיע לירח

זה מה שהבטיחו לי שהייתי קטן. עברו 19 שנה מאז שהייתי בן 21, עדיין לא זכיתי וכנראה שגם לא אזכה.

השנה בתאריך ה-20 ביולי מלאו 41 שנה לנחיתה הראשונה על הירח. אפולו 11 היתה החללית אשר משימתה היתה להנחית את האדם הראשון על הירח. באותו יום היסטורי בשנת 1969 בשעה 22:56 לאחר כ-7 שעות התארגנות, ירד ניל אמסטרונג  מרכב הנחיתה אשר כונה "Eagle" (נשר) ולאחר שכף רגלו דרכה בפעם הראשונה על אדמת הירח, הכריז האסטרונאוט את המשפט האלמותי מאז "צעד קטן לאדם, צעד גדול לאנושות".

מסע זה אל הירח היה חלק מתכנית אפולו אשר הוכרזה ע"י הנשיא האמריקאי ג'ון קנדי במאי 1961 ומטרתה היתה הנחתת אדם על הירח והשבתו בשלום חזרה לכדור הארץ. תוכנית זו היתה חלק מהמלחמה הקרה בין ארה"ב לברית המועצות ז"ל וחלק מתחרות לכיבוש החלל שהיתה באותה תקופה. 

כבר בשנת 1959 שיגרה ברית המועצות שלוש חלליות לא מיואשות לחקר הירח: לונה 1, לונה 2 ולונה 3. בנוסף, ברית המועצות הצליחה בשנת 1961 להכניס אדם בפעם הראשונה למסלול סביב כדור הארץ ובעקבות כך קנדי ראה חשיבות עליונה בתוכנית אפולו להשגת עליונות בחלל.

תכנית אפולו החלה ב-27/1/1967 באסון כאשר בחללית אפולו 1 פרצה אש בתא הפיקוד במהלך אימון ושלושת אנשי הצוות נשרפו חיים והסתיימה ב-15/7/1975 ע"י החללית אפולו סוויז (אפולו 18). מאז ועד היום לא בוצעו טיסות נוספות אל הירח.

הירח הינו בעצם שם גינרי ללווין או עצם טבעי, אשר מקיף כוכב לכת או עצם גדול ממנו כתוצאה מהשפעת כח הכבידה. הירח שלנו הוא הלוויין היחיד המקיף את כדור הארץ וזאת לעומת למשל מאדים אשר לו 2 ירחים או לצדק אשר לו 63 ירחים. מרחק הירח מכדור הארץ הינו כ-384 אלף ק"מ (הגרם השמימי הקרוב ביותר לכדור הארץ) וקוטרו כ-3500 ק"מ (רבע מקוטרו של כדור הארץ). כח הכבידה של הירח הינו שישית מכח הכבידה על פני כדור הארץ (ניתן לראות זאת בקפיצות של האסטרונאוטים אשר נחתו על הירח).

עקב השפעת כח הכבידה של כדור הארץ נע הירח ב"הקפה סינכרונית". בשל כך אנו רואים תמיד את אותו צד של הירח הנקרא "הצד הקרוב". בטעות אנו מכנים את הצד השני (הרחוק) כ-"הצד האפל של הירח". למעשה אין צד אפל. השמש מאירה את הצד הנ"ל במידה שווה לזו של הצד הקרוב. ניתן לראות זאת בראש חודש עברי - הצד הקרוב של הירח חשוך ברובו פרט לסהר המואר אשר מופיע בכיוון המערבי של הירח. באותו זמן ממש הצד הרחוק מואר כולו ע"י השמש. "הצד האפל" צולם לראשונה ע"י לונה 3 הסובייטית בשנת 1959.

הירח משלים הקפה מלאה סביב כדור הארץ כל 29.5 ימים. מכיוון שאנו רואים רק את הצד הקרוב של הירח, האור מהשמש משתנה עקב סיבוב הירח מיום ליום ואנו רואים בכל יום "מופע אור" אחר.

ליקוי ירח הינו תופעה אסטרונומית אשר בה הירח מוחשך ומוצלל, כאשר הירח, כדור הארץ והשמש נמצאים בקו אחד בקירוב. ליקוי ירח יכול להווצר רק בירח מלא (אמצע חודש עברי) ומתרחש כפעמיים בשנה למשך כ-100 דקות בכל פעם.
גם תופעת הגאות והשפל הינה תוצאה של הכבידה והכוחות הנוצרים ע"י סיבוב הירח וכדור הארץ.

הירח העניק ליום השני בשבוע הנוצרי את שמו (Monday). לוח השנה העברי מתבסס על שילוב של מחזור הירח ותנועת הארץ סביב השמש. בתרבות היהודית תופס הירח תפקיד חשוב למשל בתאריכי חלק מהחגים או בברכת הלבנה אשר נקראת בכל תחילת חודש ירחי.

אי אפשר לסיים בלי להזכיר שני אלבומי מוזיקה (מתוך רבים וטובים) אשר הירח הינו מוטיב מרכזי בהם:
פינק פלויד - הצד האפל של הירח, שנת 1973.
שרה ברייטמן - La Luna , שנת 2000.

עד גיל 21 לא הגעתי לירח, אולי במאה ה-21 מישהו אחר יזכה לזה ושוב ינחיתו בני אנוש על הירח. אולי?


תגובה 1:

  1. מרתק ביותר! ביחוד אהבתי את התאור על ההקפה הסינכרונית של הירח את כדור הארץ.

    השבמחק